Folkets Hus

Fjärrkyla ger svalka till biobesökare, konferens- och restauranggäster vid Folkets Hus i Sundsvall. Den nu drygt femton år gamla kylanläggningen förser lokalerna med kyld ventilationsluft i behaglig temperatur.

Kylan utvinns i fläktrummen

Folkets Hus har använt fjärrkyla sedan 1997. Det kalla vattnet från vattenledningsnätet leds till fläktrummen på taket. Där finns idag åtta kylanläggningar som anslutits till ventilationsanläggningarna. Kylvattnet leds in i ventilationsanläggningarna och kylan växlas över till luften. Den kylda luften leds till de olika lokalerna via ventilationen. Stora delar av Filmstaden, alla kontors- och konferenslokaler och hela restaurangen och köket har fjärrkyla som luftkonditionering.

– Fjärrkyla är en bra teknik som ger oss ett behagligt inomhusklimat i våra lokaler, säger Ulf Rehnberg, intendent vid föreningen Folkets Hus och Park i Sundsvall.

Kostnadseffektiv investering

– Vi var nog en av de första som installerade fjärrkyla i Sundsvall, säger Ulf Rehnberg. Vi hade kyla till vissa delar av byggnaden sedan tidigare men de freonbaserade kylanläggningarna behövde bytas ut. Då föll valet på fjärrkyla. Det var en miljövänlig och kostnadseffektiv teknik som låg väl i tiden. Även våra hyresgäster tyckte att det var en bra lösning.

– Fjärrkyla är en kostnadseffektiv investering, säger Ulf Rehnberg. Därtill kommer driftskostnaderna, men fjärrkyla är prisvärt. Kyla och värme kostar men elpriset går ju upp och det är det som vi får jämföra driftskostnaderna för fjärrkyla med. Där står sig fjärrkyla bra i konkurrensen.

– Vi har inga klagomål på ventilationen eller kylan, säger Ulf Rehnberg, men riktigt heta sommardagar upplever vi att fjärrkylan inte riktigt räcker till. Hittills har vi dock inte sett detta som något problem, det har varit så få dagar per år.

Folkets hus byggdes i slutet av 1970-talet och är beläget mitt i Sundsvalls centrum.

– Eftersom våra lokaler är belägna mitt i staden är det svårt att öppna fönster och vädra när det blir för varmt, säger Ulf Rehnberg, det blir så mycket avgaser och buller som kommer in i lokalerna. Därför fungerar fjärrkyla utmärkt för oss.

Var miljömedveten

Vill du värna extra om miljön? Teckna elavtal med bra miljöval!

Bra Miljöval

Föreningsliv

Vi är stolta över att kunna bidra till att utveckla regionen samtidigt som vi stöttar föreningslivet inom idrott och kultur.

Läs mer