Vi arbetar för en hållbar stadsutveckling
Sundsvall Energi är en viktig nyckelspelare i att bygga den moderna staden.
Samarbete med Liquid Wind på Korstaverket
För att minska sin klimatpåverkan och som ett led i arbetet med att göra Sundsvall till en klimatneutral kommun 2030 har bolaget inlett ett samarbete med Liquid Wind AB, som har bildat bolaget FlagshipTWO AB. FlagshipTWO AB planerar att uppföra och driva en ny anläggning för produktion av upp till 130000 ton e-metanol årligen i anslutning till Korstaverket. Som råvara till tillverkningen av e-metanol kommer rökgaser från Korstaverkets panna F5 och den planerade biobränslepannan användas. Bolaget ansöker nu om att uppföra och driva en ny biobränslepanna med en tillförd effekt på upptill 60 MW, samt tillkommande lager av biobränsle.
Sundsvall Energi kommer parallellt med FlagshipTWO att ta fram och lämna in en tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken. Denna ansökan kommer att omfatta ny biobränslepanna med en tillförd effekt på upptill 60MW, samt lager av biobränsle. Samarbetet med FlagshipTWO innebär också att ansökan kommer att omfatta samtidig lagring av maximalt 20000 m³ e-metanol, intag av 12000 m³ kylvatten per timme från Alnösundet, förvätskning och samtidig lagring av upp till 70 000 ton koldioxid.
Under 2023 kommer en ansökan om miljötillstånd för Sundsvall Energi att lämnas till mark- och miljödomstolen i Östersund. Arbetet med ansökan om miljötillstånd för Sundsvall Energi har pågått sedan hösten 2022.
Som information till närboende och samhället i övrigt finns ett så kallat samrådsunderlag. Av underlaget framgår bland annat den planerade verksamhetens omfattning, utformning, lokalisering och den förväntade miljöpåverkan.
Vill du ta del av samrådsunderlaget finns det att ladda ner här. Pdf, 3.7 MB.
Fjärrkylautbyggnad
Sundsvall Energi driver ett arbete med utbyggnad av ett system för fjärrkyla inom centrala Sundsvall. Produktionen av fjärrkyla planeras att huvudsakligen baseras på värmeväxling av grundvatten från Sundsvallsåsen. Efter värmeväxling planeras vattnet att avledas till Selångersån.
Den planerade verksamheten innebär bortledning av grundvatten, vilket enligt miljöbalkens kapitel 11 är en tillståndspliktig vattenverksamhet. Avledningen av värmeväxlat vatten till Selångersån utgör enligt miljöbalken kapitel 9 miljöfarlig verksamhet.
För den planerade verksamheten har Sundsvall Energi skickat in ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för vattenverksamhet och miljöfarlig verksamhet hos Mark- och miljödomstolen.
Syftet med pågående avgränsningssamråd är att miljökonsekvensbeskrivningen ska få lämplig omfattning och detaljnivå. Samrådet gör det även möjligt att lämna information om eventuella objekt som skulle kunna påverkas av den planerade verksamheten. I ett samrådsunderlag beskrivs den planerade verksamheten och relevanta förhållanden i området. Samrådsunderlaget redovisar även en inledande bedömning av vilken omgivningspåverkan som förväntas till följd av den planerade verksamheten.
Samrådshandlingarna finns tillgängliga på följande länkar:
Kompletterande underlag för avgränsningssamråd Pdf, 594.6 kB.
Bilaga 1: Samrådsunderlag Sundsvall Energi_inkl bilagor Pdf, 3.7 MB.
Bilaga 2: Vattenanalyser Brunn 1, SW2101 och BH1 Pdf, 3.7 MB.
Bilaga 3. Jordanalyser borrning Brunn 1 Pdf, 438.7 kB.
Vid eventuella frågor, kontakta Hans Fridholm via e-post hans.fridholm@sweco.se eller telefon 070-532 45 69.
Grävning för ny etapp av fjärrkyla på Storgatan
Etapp 1 av schaktning för fjärrkyla startar 7 augusti då Sidsjövägen stängs av mot cirkulationen Storgatan under en natt mellan 7-8 augusti. Projektet fortsätter sedan Storgatan österut fram till Västra Allén med ett körfält avstängt i etapper. Trafiken regleras med trafikljus och arkeringar avstängda under arbetet. Etapp 1 pågår till vecka 36.
Etapp 2 v36-v39
Etapp 3 v40-v42
Etapp 4 v43-v46
Etapp 5 v47-v49
Energisamarbete med SCA
Den 14 december 2012 beslutade SCA att investera 380 miljoner kronor i ett utökat samarbete mellan Sundsvall Energi och SCA:s industrier i Sundsvallsregionen. Avtalet innebär att SCA ökar sina leveranser av energi till Sundsvalls fjärrvärmenät.
Samarbetet innebär miljövinster genom ett kraftigt minskat oljeberoende och minskade affärsrisker. Genom det utvecklade samarbetet med SCA kan vi möta kundernas ökade efterfrågan på oljefri fjärrvärme. Under ett år innebär det en minskning av oljeanvändningen med cirka 25 000 ton olja/år och en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 70 000 ton/år.
Fjärrvärmeutbyggnad Kvissleby-Njurundabommen
I maj 2018 beslutade Sundsvall Energis styrelse om en utbyggnad av fjärrvärmenätet i Kvissleby. Satsningen innebär att 15 300 kubikmeter eldningsolja ersätts med biobränsle.
Projektet sträcker sig fram till 2022 och finansieras delvis via Klimatklivet* och innebär en utbyggnad av befintligt fjärrvärmenät från badhuset i Kvissleby till Njurundabommens centrum via en tre kilometer lång fjärrvärmeledning.
Inledningsvis byggs en ny pelletspanna med placering vid Svartviks panncentral i Kvissleby samt en fjärrvärmeledning till Njurundabommen och nybyggnation av ett helt nytt fjärrvärmenät i Njurundabommen. Därefter följer en successiv kundstyrd vidareutbyggnad av fjärrvärmenätet.
Mer information om projektet kommer att publiceras här löpande.